Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, Diyarbakır 1 No’lu Şube’nin genişletilmiş il divan toplantısına katıldı. Toplu sözleşme sürecine, eğitim gündemine ve sendikal çalışmalara ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda konuşan Talat Yavuz, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarında tecrübeli öğretmenlerin çalışmasına yönelik teşviklerin sunulmasının, sosyal adaletin, fırsat ve imkân eşitliğinin bir gereği olduğunu ifade ederek, “İstihdamda güçlük çekilen bölgelerde görev yapan eğitim çalışanlarına, illerin mahrumiyet durumuna göre ilave özel hizmet tazminatı ödenmesi, hem bölgenin eğitim çalışanı açığının kapatılması hem de bölgenin zorluğuna göre eğitim çalışanının yaşadığı mağduriyeti gidermesi bakımından elzemdir” dedi.
Sözleşmeli öğretmenlik dayatmasının hukuki olmadığını dile getiren Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “İş güvencesini esas hedef olarak gören bir toplumsal zeminde sözleşmeli personel istihdamı türünden iş ve çalışma ilişkilerinin uzun ömürlü olmayacağı gerçeği ortadadır. Öğretmenlerin anayasal haklarını sınırlayan, aile bütünlüğünü bozan, eşleri birbirinden, çocukları da anne babalarından ayrı bırakan, öğretmeni eşi ile işi arasında tercihte bulunmaya zorlayan, öğretmenler odasında ayrımcılık oluşturan, mesleği ve öğretmenin itibarını zedeleyen sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilmelidir. Son dönem ataması yapılan ve 1 Eylül itibarıyla göreve başlayan sözleşmeli öğretmenler de kadroya geçirilmelidir. Kadroya geçen öğretmenlere, süre şartı aranmaksızın başta aile bütünlüğü başta olmak üzere mazerete bağlı yer değişikliği hakkı verilmeli, aynı eğitim kurumunda üç hizmet yılını tamamlamış olan tüm öğretmenlere isteğe bağlı yer değişikliği imkânı sağlanmalıdır.”
Otuz bir yıldır hak, emek ve özgürlük mücadelesi verdiklerini belirten Yavuz, “Biz, gelir dağılımında, vergide, ücrette adaletten, insan onuruna yaraşır bir çalışma hayatından; haktan, emekten ve özgürlüklerden yana olan bir sendika olarak, gelir dağılımında, vergide ve ücrette adaletin sağlanması, insan onuruna yaraşır bir çalışma hayatı için ter akıtmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Yavuz, eğitim hizmet kolunda uzlaşmaya vardıkları maddeleri tutanakla tespit ettirip kazanıma dönüştürdükleri 7. Dönem Toplu Sözleşme’de şube müdürleri başta olmak üzere müdür, müdür yardımcısı, fakülte ve enstitü sekreteri vb. ünvanlara ilave artışlar alınmasını sağladıklarını kaydederek, “Sabit olan ödemeleri göstergeye bağladık. Toplu sözleşme ikramiyesini aylık ödenecek şekilde hüküm altına alarak miktarını artırdık. Birinci dereceye yükselen memurlara 3600 ek gösterge verilmesi ile 4688 sayılı Kanun’la ilgili bu toplu sözleşme dönemi içinde çalışma yapılmasını hüküm altına aldık. İl müdür yardımcısı, ilçe müdürü, şube müdürü, mimar, mühendis, sayman, genel sekreter yardımcısı, fakülte-enstitü-yüksekokul sekreteri kadrolarında bulunanların özel hizmet tazminatı oranının 20 puan artırılmasını, öğretim görevlisi kadrolarında bulunan akademisyenlere geliştirme ödeneğinin ilave 10 puan daha artırılmasını, şeflerin özel hizmet tazminatı oranındaki artışın 22 puana çıkarılmasını, üniversitelerde görevli idari personelin üniversiteler arası yer değişikliği konusunda çalışma yapılmasını, teknik hizmetler sınıfına dâhil personelin ek ödeme oranında ünvan ve kadrosuna göre değişmek üzere 5 puan, 10 puan, 20 puan artış yapılmasını, teknik hizmetler sınıfına dâhil personelden açık mahallerde fiilen çalışanlara ek özel hizmet tazminatı oranında yüzde 20 artış yapılmasını, naklen atamalarda ev eşyasını fiilen taşıyıp taşımadığına bakılmaksızın yer değiştirme masrafı ödenmesini, öğretim elemanlarına ödenmekte olan eğitim-öğretim ödeneğinin bir kat artırımlı ödenmesini ve daha birçok konuda kazanım elde edilmesini sağladık” ifadelerini kullandı.
Acil çözüm bekleyen sorunlara da değinen Yavuz, eğitim çalışanlarının, kamu görevlilerinin unvan-yetki-sorumluluk bazlı ücretlerinin yeniden değerlendirilmesi, öğretmenlerin adil ve sürdürülebilir bir yer değişikliği mekanizmasına kavuşması, öğretmenken şube müdürlüğü kadrolarına atananlara uzman ve başöğretmenlik için başvuruda bulunma hakkı verilmesi, müfettişlerin mali haklarında artış sağlanması, eğitim çalışanlarına yönelik şiddete karşı etkin ve caydırıcı düzenleme yapılması, ek ders esaslarının yeniden düzenlenmesi, birim ücretin artması, okulların bütçe sorununun çözüme kavuşturulması, öğretmen açığının kapatılması, yardımcı hizmetler sınıfı personelinin genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi, ek göstergelerinde artışa gidilmesi, toplum vicdanında kabul görmeyen mülakatın kaldırılması, yönetici görevlendirme yönetmeliğinin değişmesi gibi konularda daha fazla zaman geçirilmeden çalışma yapılması, sorunların çözümü noktasında adım atılması gerektiğini söyledi.
Eğitim çalışanlarının sorunlarını çözmenin, eğitimin sorunlarını çözmekten geçtiğini vurgulayan Yavuz, “Eğitimle ilgili mevzuat gözden geçirilmelidir. Müfredat yenilenmeli, ders kitapları zihniyet, nitelik ve içerik olarak revize edilmelidir. Okulların fiziki kapasitesi artırılmalı, ikili öğretim tamamen terk edilmelidir. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı fırsat görülerek Öğretmenlik Meslek Kanunu yeniden ele alınmalı; adını hak edecek bir içeriğe kavuşturulmalı, uzman ve başöğretmenlik sınavı kaldırılarak 5 yılını dolduran öğretmen uzman, 10 yılını dolduran da başöğretmen olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir” diye konuştu.
Talat Yavuz, Diyarbakır 1 No’lu Şube Başkanı Ramazan Tekdemir ile birlikte Vali Ali İhsan Su’yu ziyaret etti.